erfgoeddag 2012

helden

zondag 22 april 2012

Wat is een held? ‘Wat een held tot held maakt, verlaagt vaak de mens,’ stelde Voltaire. Helden kunnen van hun voetstuk vallen, geëerd, bezongen of in vraag gesteld worden … Met een borst vol medailles het publieke forum instappen, of stil en anoniem in de alledaagsheid hun ding doen. Tijdens de meest heroïsche Erfgoeddag van allemaal kom je het antwoord op dit soort vragen beslist te weten

in gent

44 Gentse erfgoedinstellingen en archieven nemen dit jaar deel aan Erfgoeddag met als thema ‘Helden’.

Van Keizer Karel tot Romain De Coninck, van dokter Joseph Guislain tot het kulderke. Gent telt vele helden en heldhaftige figuren, elk met een eigen verhaal. Verschillende onder hen, denken we maar een Jacob van Artevelde, Lieven Bauwens of Edward Anseele, kregen een standbeeld in de stad. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend en verdienden ze dat wel? Waren ze echte helden of is hun betekenis veel dubbelzinniger? Stemt de populaire beeldvorming rond bekende personen overeen met de gekende historische realiteit, of wordt hun betekenis door verschillende generaties op een andere manier ingevuld? En waarom kreeg een hazewind een standbeeld in het Citadelpark? Welk verhaal gaat er schuil achter ’t Moorken Sakala in datzelfde park? Ontdek op Erfgoeddag waar het Gentse Manneken Pis zich bevindt en welke bijzondere verdienste Charles de l’Epée, August De Maere, Teresa de Ahumada en Leon Sarteel hadden.

In de Gentse brochure (pdf - 913KB) vind je een overzicht van alle activiteiten die doorgaan in de deelnemende erfgoedinstellingen.

heldenroute

Op de heldenroute maak je kennis met een selectie van helden die een standbeeld of gedenkplaat verwierven in Gent. 34 erfgoedinstellingen kozen speciaal voor Erfgoeddag een eigen ‘held van de dag’. Een medewerker vertelt ter plaatse meer over de relatie tussen de instelling waarvoor hij/zij werkt en de afgebeelde figuur. Ontmoet zoveel mogelijk helden langs de route die je zelf uitstippelt en verzamel een letter op je spaarkaart bij elke stopplaats. De letters vormen een vraag en met het juiste antwoord win je misschien wel een kanotocht voor 5 personen door het historische centrum van Gent!

Tenzij anders vermeld in de brochure, start er elk half uur bij iedere held een toelichting en dit vanaf 10 uur (laatste toelichting om 17.30 uur).

Wie meer wil weten over Erfgoeddag algemeen, kan terecht op www.erfgoeddag.be.

terugblik erfgoeddag 2012

Hieronder enkele sfeerbeelden.
© studenten fotografie van de SintLucasAcademie Gent

 

lees ook…