maquettes. verbeelding op schaal

14 november 2014 - 26 april 2015

 

campagnebeeld tentoonstelling 'Maquettes'In de architectuur is een maquette een toegankelijke visualisatie van een bouwproject. Er wordt dankbaar gebruik van gemaakt bij het ontwerpen, bij de communicatie met de bouwheer, bij wedstrijden voor prestigieuze projecten en in tentoonstellingen, of om stadsvernieuwingsprojecten bespreekbaar te maken.

Vaak verdwijnen deze maquettes uit het zicht wanneer de projecten waarvoor ze werden gemaakt gerealiseerd zijn. Nochtans zijn ze zo fascinerend dat we er kunnen blijven naar kijken en winnen ze met het verstrijken van de tijd weer aan relevantie.

Miniatuurversies van de omgeving oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mensen. Als kind al zijn we gek op schaalmodellen. Mini werkt – het is de essentie van het meeste speelgoed. Denk aan LEGO, Matchbox en poppenhuizen. En wie heeft nog nooit een mini-Eiffeltoren of -Atomium als souvenir gekocht?

maquette Boekentoren UGentDeze STAMtentoonstelling benadert maquettes als de tot de verbeelding sprekende objecten die ze zijn. Het (bouw)project wordt in beeld gebracht, maar de focus ligt op de maquette zelf. Maquettes. Verbeelding op schaal laat zien voor wie de maquettes werden gemaakt, wie ze heeft gebouwd, hoe ze werden gebruikt en waarom ze werden bewaard.

Maquettes verwonderen - ze openen de wereld en werelden die niet, nog niet of niet meer bestaan.

schaalmodel Heilig Grafkerk, Jeruzalem, 17de eeuwmet werk van

Met werk van o.a. Antonio Chichi, Coussée & Goris Architecten, Lieven Cruyl, Geert De Groote Architecten, Luc Deleu, Toyo Ito, Neutelings Riedijk Architecten, Ney & Partners, Pieter Pourbus, Robbrecht en Daem architecten – Marie-José Van Hee Architecten, Philippe Samyn and Partners, Henry van de Velde, Theo van Doesburg, Georges Vantongerloo en met 'Room to grow', een installatie van Edwin Zwakman.

Een tentoonstelling naar een idee van Marc Dubois (Faculteit Architectuur KULeuven / Gent & Brussel), samengesteld door Annelies Nevejans en Lars De Jaegher.

Maquettes cultureel centrum De Rozet in Arnhem, door Neutelings Riedijk Architectenbezoek

  • rondleidingen met gids: € 75 (max. 20 pers., 90') - reserveren via BOEKjeBEZOEK: T +32 (0)9 269 87 50 - boekjebezoek@gent.be
  • combinaties met taxiboot, stadswandelingen en thematische rondvaarten op aanvraag

voor scholen/gezinnen

  • Gezinnen: in de tentoonstelling is er het STAMatelier waar jong en oud aan de slag kunnen met een bouwplaat van de Gentse Stadshal. Knip, plak en pimp je eigenste mini-model van dit veelbesproken Gentse icoon! Het instructiefilmpje bekijk je hier.

publicatie

Maquettes. Verbeelding op schaal. Een boek met vijf essays over, onder meer, de verschillende architecturale contexten waarin maquettes een rol spelen, het gebruik van maquettes in de stedenbouw en de aantrekkingskracht van het verkleinen.

Auteurs: Sofie De Caigny, Marc Dubois, Oliver Elser, Christoph Grafe, Annelies Nevejans, Pieter Uyttenhove. Meer info.

  • Coproductie i.s.m. Centrum Vlaamse Architectuurarchieven / Vlaams Architectuurinstituut
  • NL, 112 p. (75 ill.), € 19,50
  • te koop in de STAMshop of bestel hier online

tentoonstellingsfolder:

folder maquettes

Deze 17de-eeuwse maquette van de toren van de Sint-Baafskathedraal uit de STAMcollectie werd voor de tentoonstelling gerestaureerd.

Afspelen Pauzeren Stoppen

Slideshow over maquettes. verbeelding op schaal

Slideshow afspelen / stoppen
Vorige foto - Volgende foto

reacties

hugo vandekeere, brugge
re: maquettes. verbeelding op schaal
02.09.14 (1 jaar geleden)

Beste,
Met belangstelling kijk ik uit naar de tentoonstelling en uiteraard ook naar het boek. Maquettes en het maken van een goede maquette komen eindelijk nog eens aan bod, als belangrijk medium tussen ontwerp/architectuur en de belangstellende. Het is het krachtigste medium om vormelijk te communiceren, nog krachtiger dan 3D-views en renders.
Als ik het lijstje hierboven bekijk....'met werk van o.a.' vrees ik echter dat het enkel zal gaan over de meest bewierookte ontwerpers...de maquettes van..

Hopelijk niet, of niet alleen dat.
Ook in dit land zijn er enkele zeer goede maquettebouwers voor de 'grote' architectuur, maar ook voor de commerciële architectuur, de industrie en de musea zijn er maquettebouwers die dagelijks het beste van henzelf vorm geven.
Ook ikzelf maak reeds meer dan 40 jaar professioneel maquettes onder de naam "Minimus"; dit vanaf de traditionele bouw van maquettes met klassieke materialen tot de huidige moderne technieken van lasercutting, cnc-frezen en3D-printing in al zijn vormen.
Ik hoop dat ook de huidige 'kleine kunstenaars' van bij ons, de nodige en verdiende aandacht krijgen!

Mvg. Hugo Vandekeere

STAM, Gent
re: maquettes. verbeelding op schaal
04.09.14 (1 jaar geleden)

Beste heer Vandekeere,

Bedankt voor uw interesse.

De expo gaat zeker breder dan alleen grote namen uit de architectuur: ook historische (soms anonieme) stukken krijgen een plaats, we kijken ook naar souvenirs en andere toepassingen buiten de architectuur, er zal bvb ook een maquette te zien zijn van het ventilatiegebouw van de Maastunnel en van een Shell-raffinaderij. Bovendien zullen ook evenementen en workshops het onderwerp opentrekken.

Tot binnenkort!

kris reekmans, Hasselt
re: maquettes. verbeelding op schaal
14.11.14 (1 jaar geleden)

een droom voor elke amateur - modelbouwer !

reageer

We lezen graag uw mening. Elke mening die de regels volgt, wordt gepubliceerd. Ongepast taalgebruik, racisme, schelden en beledigingen worden niet getolereerd. Dergelijke reacties worden verwijderd.

wordt niet getoond

e.g. Gent

lees ook…

bezoek het STAM

praktische info, meer over rondleidingen, toegangsuren, ... meer