100 jaar vooruit

1 mei - 1 december 2013

 

campagnebeeld tentoonstelling 100 jaar VooruitDe socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913 in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen Feestlokaal. Dit architecturale pronkstuk moest een 'opera voor de werkmens' worden. Onder het motto 'Kunst veredelt' kregen de arbeiders onder meer een bioscoop, bibliotheek en theaterzaal. Samen met een café en restaurant vormde dit een heus paleis voor verstrooiing, ontplooiing en politieke strijd. Vele decennia lang was het Feestlokaal het culturele bastion van de Gentse socialistische beweging. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het kunstencentrum dat Vooruit vandaag is.

Honderd jaar, dat wordt gevierd – in Vooruit, maar ook in het STAM. Een historische tentoonstelling belicht het gebouw, de betekenis ervan voor Gent en de vele activiteiten die er de voorbije eeuw hebben plaatsgevonden: theater, film, concerten, debatten, feestelijke evenementen en zoveel meer. 100 jaar Vooruit vertelt een verhaal over ontmoeting, cultuur en engagement.

Een realisatie van STAM, Universiteit Gent, Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, Provincie Oost-Vlaanderen (i.h.k.v. het project Museum van de Vlaamse Sociale Strijd) en Vooruit

curator: dr. Liesbet Nys
(UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis)

Download hier de tentoonstellingsfolder (pdf - 3MB).
Zaalteksten in de tentoonstelling: NL - FR - EN
Publicatie: Liesbet Nys, Vooruit Gent 1913 - 2013, NL (incl. synthèse FR + summary EN), 560 p. (300 ill.), € 39,50
Performance: C.a.p.e. Vooruit © Crew: Bijzondere technologie dropt u in een bizar Vooruitverleden.

meer vooruit met cobra.be

Cobra.be vult '100 jaar Vooruit' aan met beeldfragmenten uit de archieven van de VRT. Nóg meer Vooruit... voor, tijdens of na de tentoonstelling. Vanuit je luie zetel!

           

reacties

Achiel Hoebeke, 9000 Gent
re: 100 jaar vooruit
18.07.13 (3 jaren geleden)

Als oud 'rode valk' van 71 deed het mij zoveel plezier toen de Vooruit zijn 10 jarig bestaan als cultureel centrum vierde; alwaar ik toen ook mijn goede vriend Willy Seeuws in het café ontmoete en hij over mijn kwajongen-streken vertelde uit mijn 'rode valken'-tijd Want toen speelden wij boefke en aggent in dit enorme kasteel; waar we toen ook de 'torentjes' ontdekten (1951), en ik in 1968 er de gasleiding moest keuren tijdens de ombouw van stads- naar aardgas, en ik tegen de directeur 'Willy' zei dat het gebouw gelukkig 'zeer goed' kende; door dat ik bij de rode valken was geweest, en hij smalend zei: < ogh de rode valken> en ik ; er hem aan herinnerde dat hij onze groep des tijd had buiten gesmeten, en wij met open armen werden ontvangen in 'Ons Huis' op de vrijdagmarkt, en ik op prille leefdtijd toen leerde dat de VOORUIT toen het huis was van de 'salonSocialisten' want je werd buitengezet door de garçon toen je er durfde plaatsnemen in werkpak = een overal , terwijl dit in 'Ons Huis' de normaalste zaak van de wereld was ; het was tenslotte het gebouw van de 'arbeid' !!

Stijn Oosterlynck, Gent
re: 100 jaar vooruit
12.08.13 (3 jaren geleden)

De expo '100 jaar Vooruit' kadert de betekenis van het Vooruitgebouw sterk binnen de opkomst en bloei van de socialistische coöperatieve beweging. De maatschappelijke kadering van de Vooruit als kunstencentrum blijft jammer genoeg grotendeels achterwege. De expo blijft er hangen in het louter tonen van evenementen, alsof achter de stedelijke cultuur die het huisvest geen sociale groepen en dynamiek schuilgaat, alsof er geen stedelijke sociale bewegingen en stedelijke tegencultuur was waarin de vernieuwde invulling van de Vooruit kon gedijen. De expo kampt zo met hetzelfde euvel als de vaste tentoonstelling, waar de rijke sociale geschiedenis van de stad vanaf de jaren 1960 amper verteld wordt.

reageer

We lezen graag uw mening. Elke mening die de regels volgt, wordt gepubliceerd. Ongepast taalgebruik, racisme, schelden en beledigingen worden niet getolereerd. Dergelijke reacties worden verwijderd.

wordt niet getoond

e.g. Gent

lees ook…

bezoek het STAM

praktische info, meer over rondleidingen, toegangsuren, ... meer